Kolla hälsan med din fingerring

Det ligger nära till hands att tänka på Sagan om ringen och uttrycket "One ring to rule them all" när företaget SenseM visar sin fingerring. Den kan exempelvis sköta medicinsk övervakning av patienter, fungera som passerkort, elektronisk nyckel, eller spelkontroll för att spela Mass Effect 3 på XBOX 360.

Stanley Wissmar, forskare vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, har med hjälp av några kollegor utvecklat en fingerring med exceptionella färdigheter. Förutom att den patenterade innovationen klarar av redan nämnda uppgifter så ser Stanley Wissmar en rad andra användningsområden för ringen. Bland annat som personlig tränare, som verktyg för att läsa av en människas hälsotillstånd eller som ersättare för bank- och kreditkort.

– Fingerringen har en rad olika framtida användningsområden. I ett första skede har emellertid jag och min partner i SenseM AB, Bosse Hammarlund, identifierat tre tydliga affärsområden: medicinsk monitorering, passerkort (autentisering) och elektroniskt styrdon, säger Stanley Wissmar.

När det gäller just medicinsk övervakning, eller monitorering som det också kallas, samt passerkort, befinner sig prototyperna runt hörnet.

– Om allt går bra kommer en prototyp för autentisering, det vill säga passerkort, inom kort. För medicinsk monitorering av patienter med Parkinsons sjukdom finns färdiga prototyper redan nu, säger Stanley Wissmar.

Det var för fyra år sedan under en löprunda i skogen som han kläckte idéen. Stanley Wissmar hade mobilen med sig och använde den inbyggda mp3-spelaren. Problemet var bara att det inte var särskilt lätt att byta låt under löpningen.

– Jag tänkte "Hur kan jag med full rörelsefrihet manipulera musiken, byta låt eller höja volymen, trots att mobilen ligger i fickan". Med en ring förstås! Jag tog helt enkelt avstamp i användarperspektivet, säger Stanley Wissmar.

Stanley Wissmar ser ett stort behov av denna teknik för patienter med Parkinsons sjukdom. Idag används stationära verktyg på sjukhusen för bedömning av symptom, men de ger en mycket begränsad information som också kräver att patienten är på plats på sjukhuset. I kombination med andra verktyg som utvecklas i ett projekt tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset kan ringen genom att placeras runt patientens finger ge objektiv realtidsinformation som underlag till bedömning av patientens hälsotillstånd.

– I praktiken för ringen sedan över data till en smartphone som i sin tur sänder informationen krypterad till patientens läkare, säger Stanley Wissmar.

Han tillägger att Parkinsons sjukdom inte är den enda sjukdomen där ringen skulle kunna vara användbar. Det finns andra så kallade tremorsjukdomar och diagnoser med darrningar eller skakningar. Exempel på sådana är epilepsi, ADHD och alkoholrelaterade sjukdomar.

Kostnaden för ringen beror naturligtvis på vad som stoppas i den. Men generellt sett så är prisbilden mycket modest när en mer storskalig tillverkning uppnås.

– En plastring kommer troligen att kosta runt 500 kronor. För en guldring ligger motsvarande pris runt 2 000 kronor. Det är rimliga priser som man kan debitera en konsument, avslutar Stanley Wissmar.

Annonser: