Matglad – ny app för personer med funktionsnedsättning

Mat är viktigt – och alla bör ha inflytande över vad de äter. Målet med projektet Matglad är att intellektuellt funktionsnedsatta personer i eget boende ska använda appen för att få information, inspiration, råd och praktiska tips, matlust och matglädje när det gäller de dagliga måltiderna.

Materialet i Matglad utgår från läckra bilder på maträtter. Dessa kopplas till pedagogiska recept med bilder och text på enkel svenska. Det innebär att den som har lässvårigheter ändå på ett enkelt sätt kan följa ett recept på egen hand.

Appen ger möjlighet att gradvis ge informationen om receptet och bildserier på olika moment. När man planerat sin matsedel kopplas den direkt till en inköpslista som man kan skriva ut eller ha i sin telefon eller surfplatta. Recepten är anpassade med symboler för olika svårighetsgrad.

Materialet kan även användas som stöd för personal som ska hjälpa människor med måttliga funktionsnedsättningar att bli delaktiga i besluten som rör den egna maten, i sin vardag. För den som arbetar som personlig assistent kan appen vara ett arbetsredskap i det dagliga arbetet med maten.

Projektet Matglad drivs av Hushållningssällskapet tillsammans med samarbetspartners som FUB, Attention, Grunden Media, Borås Stad och Alingsås kommun. Projektägaren Hushållningssällskapet Väst ska driva utvecklingen av en applikation för smartphones, surfplattor och webben. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden.

Annonser: