Ny smartphone app kan hjälpa miljoner rullstolsburna

Att hitta tillgängliga toaletter är en daglig utmaning för cirka åtta miljoner rullstolsburna i Europa och Nordamerika. WheelMate är en ny smartphone app som råder bot på problemet och erbjuder ett enkelt sätt att hitta tillgängliga toaletter.

Människor som använder rullstol behöver gå på toaletten ungefär 4-6 gånger om dagen. Förutom utmaningen att hitta tillgängliga toaletter, har en del rullstolsburna också inkontinensbesvär och använder kateter för att tömma blåsan. För dem är det ännu viktigare att kunna hitta tillgängliga och hygieniska toaletter.

För att lösa problemet har företaget Coloplast infört en gratis iPhone app - WheelMate. Appen gör det möjligt för rullstolsburna att hitta och betygsätta tillgängliga toaletter när de är ute - till exempel i pubar, affärer och restauranger.

En studie visar att nästan 50 procent av de rullstolsburna inte kan gå till restauranger som de skulle vilja på grund av otillgängliga toaletter. Simon Pinnell, en 46-årig rullstolsburen från Storbritannien, är övertygad om att toalettappen kan göra stor skillnad.

– Om någon föreslår av en slump, låt oss gå dit, då kan du tänka: Ja, det går bra, vi kan gå dit. Om jag behöver gå på toaletten, kan jag enkelt söka på mobilen så går vi dit.

Martin Damm Jensen, VD på Coloplast säger att det är företagets ambition är att göra livet lättare för människor med intima vårdbehov. Detta innebär att utveckla bästa medicintekniska produkter samt erbjuda innovativa tjänster som gör det möjligt för människor att göra mer.

– Med WheelMate erbjuder vi en plattform som rullstolsburna kan hjälpa till att bygga, genom att lägga till och betygsätta tillgängliga toaletter. På detta sätt kan användarna av WheelMate få möjlighet att vara mer aktiva och leva mer spontant, samtidigt som de hjälper andra att göra detsamma. Det är därför WheelMate har potential att bli mer än ett praktiskt verktyg för användarna, säger Martin Damm Jensen.

WheelMate är tillgänglig för iPhone och en Android-version lanseras inom kort.

Annonser: