Pratmakaren läser texten i filmen

DART har tillsammans med Södermalms talteknologiservice (STTS) med finansiering från Post- och Telestyrselsen utvecklat Pratmakaren. Pratmakaren är ett program som spelar upp film och samtidigt med hjälp av talsyntes läser textremsorna. Den finns i en version till Windows och en lite mer begränsad version till Mac.

Det man behöver är först och främst Pratmakaren. Sen måste VLC vara installerat på datorn för att Pratmakaren ska fungera. VLC är en gratis mediaspelare som har ett brett stöd för olika typer av mediafiler. Och det finns många andra program precis som Pratmakaren som är beroende av VLC för att fungera.

Efter det är det bara att först välja filmen man vill se och peka programmet till undertextfilen som innehåller textremsorna. Den klarar tyvärr inte av DVD-filmer eller liknande som inte har textfilen lättillgänglig vid sidan av filmfilen. Inte heller videofiler som har texten inbränd i videofilen.

På Windows har man möjlighet att ställa in lite olika saker, så som om filmen ska pausa och låta talsyntesen komma ikapp eller om den ska hoppa över det sista av texten och börja på nästa. På Mac är det lite enklare inställningar, man får justera talsyntesen inne i operativsystemet och påverka hastigheten så den hinner läsa allt.

För mig som inte har behov av denna typ av hjälpmedel är det svårt att bevara fokus. Och nog tycker jag personligen att textfiler borde kunna innehålla information om vem som säger vad, så talsyntesen inte lät likadan hela tiden utan justerade rösten med den talande karaktären. Men det finns alltid en framtid och det finns alltid hopp.

Det är gratis så om du är sugen är det bara att prova den.

Annonser: