Rapport från mässan Leva & Fungera 2013

För mig innebär en sådan här mässa kunskap. Kunskap om vad som händer på hjälpmedelsmarknaden och en chans att fråga om saker som förskrivare inte känner till eller vill berätta. Det finns nya hjälpmedel och tjänster som triggar fantasin för möjligheter. Samtidigt kan man känna hopplöshet inför hur mycket bättre man kan utrusta sitt liv men vet att det antingen inte kommer i sortiment på lång tid, om någonsin, såväl som att kostnadsansvarig aldrig skulle gå med på dubbelförskrivning av hjälpmedel trots att de inte har samma funktion.

Dag 1

Mässan pågår i dagarna tre. Första dagen så hade jag redan klart för mig vad som skulle göras så jag åkte dit på förmiddagen och kollade in mässytorna. Hittade platsen där fysionord ställde ut sina hjälpmedel. En arbetsstol med sadelsits var den jag var mest nyfiken på. Jag åkte och hämtade min son på skolan så åkte vi gemensamt till mässan och hälsade lite på människor innan vi gick för att prova hjälpmedel. Pudd, som min son heter på internet är tydligen tillräckligt välkänd för att många tror att han faktiskt heter Pudd. Samt att många undrade var vi hade kameran riggad, då vi mellan varven filmar våra förehavanden och lägger ut på nätet.

Men i alla fall så hamnade Pudd slutligen i sadelsitsstolen. Han har spastiska ben så i mitt huvud så trodde jag att sadelsitsen skulle möjliggöra ett bättre och stabilare sittande. Och jag trodde rätt. Med endast små sidostöd och ett handtag satt han och rätade upp sin överkropp själv. Hela tiden fick han hålla balansen och det var lätt att se hur aktivt han fick agera för att sitta jämfört med den stolen vi har hemma. Vi tog en tur ut från mässan och in i hotellet och upp med glashissen till våning 23. Sen ner igen. Bytte till den sadelsitsade rullstolen och gjorde samma vända en gång till. Det fungerade klockrent. Rullstolen är av inomhustyp vilket skulle innebära dubbelförskrivning vilket inte är aktuellt oavsett hans potentiealla självständighet. Men arbetsstolen… Där tänker jag inte ge mig, utan ligga på för att få den förskriven trots att den inte finns i sortiment ännu.

Dag 2 och 3

Dessa dagar ägnade jag åt att gå runt mycket på mässan. Jag fann bland annat nya iPadfästen till rullstol, ett av dem var så perfekt att hjälpmedelscentralen inte behöver klura något alls utan det är bara att montera. Det är ju nämligen så att min son har en iPad som kommunikationsdator och vi behöver fästa den på rullstolen.

Det fanns otroligt mycket sängar som vred, tippade och lyfte i nya fantastiska material. Men fortfarande är alla sängar skitfula. Man nästan baxnade över hur vacker en säng var, och det var bara för att den var vit istället för träfärgad. Finns mycket att önska anser jag.

En rolig sak som jag testade var en hjälpmotor för manuell rullstol. Smart drive från Decon Wheel. Man rullade upp i fart och sen höll hjälpmotorn tempot automatiskt så man bara hängde med på turen. Dock med ständiga tvärnitar för det var packat med folk på mässytorna där jag körde. Höll man dessutom in en knapp, den enda knappen man styrde apparaturen med. Då accelererade rullstolen som ett flygplan. För mig som ovan rullstolsåkare kändes det som svindlande fart med lite oro för att jag inte skulle hinna tvärnita ifall någon plötsligt klev ut framför rullstolen. Jag tror den kan göra ganska stor nytta ungefär som en cykel med extra elmotor. Avlasta i backar och göra livet lite mindre slitsamt.

Inerventions ställde ut sin elektrodress, och de hade ett ganska litet bås men ständigt stod där en folkmassa och väntade på att få ställa frågor. Så mycket förväntan på ett hjälpmedel har jag nog aldrig skådat tidigare. Och för er som känner till elektrodress kan jag berätta att första landstinget har förskrivit den som hjälpmedel.

GIL, Göteborgskooperativet för Independent Living som för ett tag sedan lanserade CP-dockan gav ut ett nytt öl. CPA. Som återigen skapat lite debattliv i luckan. Ni kan finna lite av dessa olika ståndpunkter på tidningen föräldrakrafts hemsida.

Efter mässan

Om ni har intresse av hjälpmedel och funktionshinderrelaterade produkter, tjänster, föreläsningar och så vidare så bör ni försöka besöka mässan som jag antar återkommer 2015. Det finns så mycket se och så mycket människor att prata med. Inspiration och information i överflöd.

Jon Klarström

Annonser: