Rullstol för u-länder tas fram av studenter på Chalmers

Leriga oasfalterade vägar och dörrar med höga trösklar. Att köra rullstol i ett utvecklingsland är en utmaning. I sitt examensarbete på Teknisk Design, har Chalmersstudenterna Erik Ohlson och Christian Bremer utvecklat rullstolen Walter som fungerar i utvecklingsländer.

I slutet av juni vann Christian och Eriks rullstol RESNA, Student Design Competition i Seattle Washington, där rullstolen fick mycket beröm av både sjukgymnaster, arbetsterapeuter och produktutvecklare.

Allt började med ett projekt i Kisumu, Kenya, och ett besök på en skola för funktionshindrade barn. Rullstolarna där var dåligt anpassade efter de förutsättningar som rådde och Christian och Erik tog fram ett förslag till en förändring. Sedan tog de kontakt med företaget bakom stolarna, Whirlwind Wheelchair International, ett icke-vinstdrivande företag i San Francisco, som tar fram rullstolar för utvecklingsländer.

Efter fyra veckor hos Whirlwind i San Francisco, där de utvecklade en prototyp, tillbringade Christian och Erik två och en halv vecka i Yogyakarta på Java i Indonesien. Där fick de träffa funktionshindrade som fick prova deras rullstol och ge värdefull respons på vad som fungerade och vad som behövde förbättras.

Rullstolen kan leda till ett jobb

Sri är en av de som testade den nya rullstolen. Hon skadades i en motorcykelolycka 23 år gammal. I tio år satt hon isolerad i sitt föräldrahem. Utan rullstol. Idag arbetar hon för den internationella hjälporganisation som förser funktionshindrade med rullstolar och som hjälpte Christian och Erik att hitta användarna.

– I utvecklingsvärlden finns många människor som Sri och om du kan ta dig hemifrån med hjälp av en rullstol som är anpassad efter den lokala kontexten, så öppnar sig en ny värld och kanske ett jobb, säger Erik.

Det som gör Christians och Eriks rullstol unik är att sätet går att flytta framåt. Eftersom hjulbasen är 50 procent längre än på en traditionell rullstol så blir det möjligt att flytta sätet utan att man riskerar att falla framåt. Genom att flytta sin tyngdpunkt framåt kan man ta i hårdare för att komma upp för en brant backe, med minskad risk att tippa bakåt.

Möjligheten att flytta sätet framåt gör också att användaren enklare kan förflytta sig i sidled utan att bakhjulen är i vägen, till exempel från rullstolen till en säng eller andra möbler, något som rullstolsanvändare behöver göra flera gånger per dag.

Stabilare och lättare att styra

Erik och Christian har använt sig av en fast ram med fällning i ryggstödet och avtagbara hjul. Det gör stolen mer stabil och lättare att manövrera. Den fasta ramen gör också att delarna håller längre utan att behöva servas. Många stolar i vår del av världen är tillverkade i lättmetall, medan den här stolen nästan enbart är tillverkad i stål, för att man enkelt ska kunna svetsa ihop trasiga delar i närmaste cykelverkstad. Framhjulen i solitt gummi är inspirerade av en kundvagn i Zimbabwe och fungerar bra i sand, lera och snö.

Nu vill Christian och Erik ta fram fler prototyper så att fler användare kan testa rullstolen, för att se om den leder till att de blir mer integrerade i samhället. Rullstolens framtid hänger på att de kan hitta någon form av finansiering. Det är svårt att få ekonomi i affären eftersom användarna själva sällan kan betala vad det kostar. Ofta behövs det någon hjälporganisation som står för en del av finansieringen.

Annonser: