Stora möjligheter med ny 3d-kamera

Googles nya satsning har fått kodnamnet Project Tango och är en smartphone med en revolutionerande ny 3d-kamera. Mobilen ska kunna göra en kvarts miljon mätningar i sekunden och kan ge personer med synnedsättning helt nya möjligheter att navigera.

- Det här låter lite som science fiction, men det känns som att tekniken bara går fortare och fortare framåt. En gång i tiden var tanken på att jorden inte var platt otrolig, nu testas gränserna i alla områden och allt mer som en gång varit science fiction är nu bara science. Jag tycker det verkar grymt bra och hoppas de får det här att funka, säger Lars Karlström, copywriter.

I mitten på mars skickar Google ut cirka 200 prototyper av sin nya smartphone till olika utvecklare för att se vilka användningsområden som deras nya 3d-kamera kan få. Några av de mest uppmärksammade användningsområdena är:

  • Möjligheten att skapa virtuella spelvärldar baserat på din omgivning.
  • Möjligheten att se hur en möbel skulle passa in i vardagsrummet.
  • Möjligheten att kombinera kameran med ljud och avancerad igenkänningsteknik för att hjälpa personer med synnedsättning att navigera i t.ex. stora byggnader.

Mobiltelefonen använder sin kamera och flera sensorer för att skapa en bild av omgivningen. När det här väntas bli verklighet återstår att se, men om Google får det här att funka kan det verkligen revolutionera möjligheterna att navigera för personer med synnedsättning.

Annonser: