Svenskt terränggående elfordon revolutionerar naturupplevelsen

Västeråsföretaget Zoomability AB har nu påbörjat lanseringen av sin egenutvecklade eldrivna fyrhjuling ZoomUphill på den svenska marknaden. Zoomen kan upplevas i sin rätta miljö hos återförsäljare som är verksamma inom besöksnäringen och som erbjuder upplevelsekonceptet Zoomcamp.

– Men det handlar inte bara om en rolig naturupplevelse för företagsgrupper och privatpersoner utan också en obegränsad rörelsefrihet för personer med funktionsnedsättning i benen. Det är många, både äldre och yngre som haft skog och mark som sitt andra hem men som har fått det svårt att ta sig fram i naturen. Zoomen omvandlar hinder till möjligheter för de allra flesta, säger Björn Larsson, VD för Zoomability.

En ung bransch med stor potential

Hittills har ett 100-tal av det terränggående enmansfordonet sålts i Sverige och några länder i Europa. Zoomability räknar med en omsättning på cirka 20 miljoner kronor inom kort och på lite sikt över 100 miljoner kronor. Intressanta marknader är de stora länderna inom EU samt USA, Japan och Australien. Även om tillverkningen av delar av fordonet på sikt kan läggas utomlands sker själva slutmonteringen i Sverige. Zoomcamp nominerades till ”Årets innovation” på Turistgalan och vann Stockholm Innovation Award i höstas.

”Som att paddla kanot på land i mitt i skogen”

Den svenskframställda fyrhjulingen ZoomUphill är lätt (75 kilo), tyst, startsnabb, säker och skonar naturen. Den är klassad som en cykel klass III och kommer upp i 20 km/tim, vilket gör man får köra på vägar, cykelbanor och off-road. Zoomen har en räckvidd på 60 kilometer och det tar bara 5 timmar att ladda upp den.

Konstruktionen, som bygger på patentsökta och egenutvecklade balanssystem och drivmoduler gör att man kan ta sig fram nästan överallt eftersom fordonet anpassar sig till terrängen utan större skakningar i chassit. Alla fyra hjulen är hela tiden mot marken, oavsett hur marken ser ut och fyrhjulsdriften är igång hela tiden.

– På sommaren är det som att tyst paddla kanot på land mitt i skogen. På vintern kan man köra isracing på frusna sjöar. Farmor och sonson kan köra och skratta ikapp, säger Björn Larsson.

Annonser: