Växel på den manuella rullstolen

Gearwheel är ett litet, svenskt företag med en helt ny produkt på rullstolsmarknaden. Gearwheel har utvecklat mekaniskt växlingsbara hjul till manuella rullstolar.

- Jag kunde efter operationen köra med de växlingsbara rullstolshjulen långt innan jag någonsin kunnat köra en vanlig rullstol. Det gjorde att jag kunde ta mig tillbaka till vardagen oändligt mycket snabbare, säger Patrik Germo.

Patrik Germo fick i samband med en bilolycka en komplett ryggmärgsskada på C6-C7. Trots skadan har Patrik Germo en mycket aktiv livsstil. Han vardags arbetar han med legoarbete inom metall och på fritiden är han en hobbymekaniker för bilar och motorcyklar.

De manuella rullstolshjulen har två olika utväxlingar, 1:1 och en nedväxling, och monteras exempelvis på rullstolsmodellerna S2- och U2 från Panthera. Med en manuell rullstol, med en extra funktion i form av växel, så kan vardagen förenklas för många brukare, utan att körsättet i stort förändras.

Möjlighet till nedväxling underlättar i många oundvikliga vardagssituationer. Till exempel så kan nu körning över trösklar, höjdskillnader, mattor, gräsmattor eller annan form av uppförslut göras märkbart enklare.¨

- I Ulricehamn där jag bor är det backigt och mycket ojämnheter, dessutom bor jag på en skogstomt med både gräs och grus. Med standardhjul blir det alltför trögt att köra på Ulricehamns kullstensgator, i uppförsbackar eller bara ut på gräsmattan; men med detta hjälpmedel är det bara att växla ner. Det är skönt att inte längre behöva ha hjälp med allting. Både inom jobb och fritid så klarar jag mig mer själv med växel; säger Patrik lättat. Till exempel så kan jag nu, utan problem, ta mig runt hur jag vill på gården. Det var inte lika lätt tidigare, säger Patrik Germo.

Annonser: