Fria resor på buss och tåg för Skånetrafikens färdtjänstkunder

Från den 1 februari 2015 reser Skånetrafikens färdtjänstkunder fritt i den allmänna kollektivtrafiken inom Skåne. Syftet är att stimulera dem till att resa mer och på så vis både öka rörlighet och främja hälsan.

20 000 färdtjänstberättigade kunder i Skåne har i dagarna fått ett hem nytt färdtjänstbevis - Jojo Serviceresor. Kortet ger dem rätt till fria resor på alla Skånetrafikens bussar och tåg inom Skåne. Detta är ett erbjudande som gäller de kunder vars kommun har avtal om färdtjänst med Skånetrafiken.

I dag sker ungefär 16 000 resor med kortet Jojo Serviceresor varje månad. Skånetrafiken hoppas nu att fler kunder ska välja buss eller tåg när fria resor införs.

- Att vara färdtjänstkund innebär naturligtvis att man har behov av färdtjänst med serviceresor. Men vi vet också att många fler skulle kunna ta bussen, eller åka tåg när hälsan tillåter. Genom att erbjuda fria resor hoppas vi sänka tröskeln att prova att resa, men vi vill också stimulera våra mer vana kunder att resa mer, säger Lars Hellström, affärsområdeschef för Serviceresor på Skånetrafiken.

Det nya kortet Jojo Serviceresor kommer att förenkla resandet. Kortet är redan laddat och klart och behöver inte fyllas på med pengar. Man behöver inte heller lösa biljett vid tågresor. Som vanligt går det bra att ta med en ledsagare utan kostnad på resan.

De flesta färdtjänstkunder som reser i den allmänna kollektivtrafiken väljer främst stadsbussen. Det är också här som Skånetrafiken initialt förväntar sig ett ökat resande i samband med fria resor. För att öka och förändra resvanorna för personer med funktionsnedsättning finns det inom Skånetrafiken ett behov av att fortsätta utveckla bland annat tillgängligheten. Befolkningen blir äldre och därmed kommer behovet av serviceresor bli större, vilket innebär en högre kostnad för samhället.

- Vi hoppas att fria resor tas emot väl av våra kunder! Det är en positiv möjlighet för många och det sparar pengar både för kunden själv och för samhället, säger Richard Ohlson, verksamhetsutvecklare och projektledare för Jojo Serviceresor på Skånetrafiken.

Kommuner som inte har färdtjänstavtal med Skånetrafiken har fått erbjudande om att köpa till fria resor till sina färdtjänstkunder.

Fria resor får alla färdtjänstberättigade i kommunerna Bjuv, Bromölla, Båstad, Eslöv, Helsingborg, Hässleholm, Hörby, Höör, Landskrona, Lomma, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Svalöv, Tomelilla, Ystad, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga och östra Göinge.

Fria resor gäller inom Skåne på Skånetrafikens stadsbussar, Pågatåg, Öresundståg, Krösatåg samt med närtrafiken och i Ventrafiken.

Kortet Jojo Serviceresor som berättigar till fria resor är grönt med svart text och har två skåror på kortets övre långsida.

Annonser: