Tyresö utsedd till modellkommun

Handikappförbundens projekt Rätt stöd till arbete har utsett Tyresö som modellkommun. Motiveringen är att kommunen länge har arbetat med rehab-frågor och även har avknoppat ett socialt företag, Jobbverket, inom det området.

På Arbetsmarknadsenheten säger chefen Ewa Eriksson att man sätter individen i centrum och anpassar verksamheterna till de behov som finns. Bland annat har man startat Collage Media som passar många med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. En framgångsfaktor för att fler i kommunen ska få jobb har varit ett nära samarbete med närings- och föreningslivet.

Tyresö ingår tillsammans med kommunerna Värmdö, Haninge och Nynäshamn i EU-projektet KomAn som stöder personer med funktionsnedsättning att komma ut i jobb, praktik eller studier. Drygt 700 personer ingår i projektet och målet för andelen som får arbete eller motsvarande har höjts flera gånger, eftersom projektet gått så bra.

– Hittills har 23 procent kommit vidare, säger projektledaren Anna Lexelius och Sophia Nyzelius som är lokal projektledare för Tyresö.

KomAn har arbetat med mobiliseringsgrupper där man får hjälp att komma igång och med anpassningar i vuxenutbildningen. Dessa två delar har redan införts i kommunens ordinarie arbete, säger Ewa Eriksson. Även Supported Employment-metoden, där man får stöd under längre tid funderar kommunen på hur man kan implementera.

Annonser: