Fritid

 • Pilotstudie undersöker spelproblem bland unga hörselskadade

  Tidigare undersökning tyder på att ungdomar med funktionsnedsättning i högre grad än andra spelar om pengar. Nu har forskare inom folkhälsovetenskap vid Örebro universitet fått drygt 300 000 kronor från Folkhälsomyndigheten för att undersöka om det gäller även gruppen döva och hörselskadade.
 • Satsning på kurser för personer med omfattande funktionsnedsättning

  Redan inför sommaren satsar Vuxenskolan på att utöka kursutbudet för personer med omfattande funktionsnedsättning. - Studieförbundet Vuxenskolan vill att varje individ ska ha möjlighet att ägna sig åt det just den personen gillar, säger Linda Allerth, enhetschef vid Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm och ansvarig för verksamheten för personer med funktionsnedsättning.
 • Ny tävlingsklass för parasimmare

  För första gången arrangeras en tävlingsklass för parasimmare i sommarens Vansbrosimningen den 4 juli. Klassen är öppen för alla simmare med funktionshinder.
 • 6-årige Hugo deltar i Stockholm Marathon

  För 1,5 år sedan såg Mikael en film på nätet som visade historien om "Team Hoyt". En pappa som springer olika lopp tillsammans med sin funktionshindrade son. - Jag blev otroligt berörd när jag såg den filmen och kände att det här skulle jag vilja göra ihop med Hugo.
 • Lidingöloppet och Ottobock inleder samarbete

  Lidingöloppet och det ortopedtekniska företaget Ottobock inleder ett samarbete kring LidingöRuset och LidingöRullet. Tillsammans kommer de bägge parterna att öka upplevelsen för deltagare, familjer och assistenter och sprida kännedomen om LidingöRuset och LidingöRullet.
 • Lär dig mer om paddling, skridskoåkning och lägerliv

  RG Aktiv Rehabilitering (RG) bedriver numera friluftsverksamhet med kajakpaddling, skridskokälkåkning och lägerliv på fler platser i Sverige. Nu kan även du som bor i Malmö, Göteborg - Ljungskile, Norrköping, Falun och Luleå delta i verksamheten.
 • Scandinavian Outdoor Games gör festivalutbudet tillgängligt för alla

  Skandinaviens största event inom outdoorsport tar taktpinnen i tillgänglighetsfrågan. Årets upplaga av festivalen, 30 maj-1 juni, handikappanpassar vattenarenan och erbjuder kanotaktiviteter för funktionshindrade.
 • Penguins startar kälkhockeylag - utvecklar idrotten i Sverige

  Svensk kälkhockey har tagit ett kliv framåt, ett nytt kälkhockeylag har bildats – Järnbrott Penguins.
 • Konståkningen får miljonstöd för satsning på funktionsnedsatta

  Svenska Konståkningsförbundet kommer få 1,8 miljoner kronor från statliga Allmänna Arvsfonden för att anpassa Sveriges ishallar så att funktionsnedsatta personer lättare ska kunna ägna sig åt konståkning.
 • Nöjesparken Liseberg ökar tillgängligheten på underhållning

  Nöjesparken Liseberg ökar sin tillgänglighet och erbjuder syn- eller teckentolkning på ett antal utvalda scenföreställningar i sommar.
 • Nu ska det bli lättare för personer med funktionshinder att turista i Jämtland Härjedalen

  En stor del av befolkningen hindras i sitt resande på grund av att de inte vet hur tillgängligheten på resmålet ser ut. Informationen är ofta bristfällig, svår att hitta eller saknas helt. För att underlätta för de som har någon typ av funktionshinder har Jämtland Härjedalen Turism (JHT) påbörjat ett arbete som fokuserar på att förbättra både informationen och förutsättningarna för funktionshindrade inom besöksnäringen i Jämtland Härjedalen.
 • Ny webbportal för tillgänglig fritid

  För att göra det lättare för personer med funktionsnedsättning att hitta fritidsaktiviteter i Stockholms län har webbportalen Fritidsnätet startats. Fritidsnätet är ett samarbete mellan flertalet av länets kommuner och Stockholms läns landsting där information om aktiviteter och anläggningar i hela länet finns samlad.
 • Örebro kommun får pengar för idé om ökad tillgänglighet i natur- och kulturreservat

  Örebro kommun får 1,2 miljoner kronor från Post- och telestyrelsen för att förverkliga en idé om att öka tillgängligheten i kommunens natur- och kulturreservat för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Pengarna ska användas till en mobil guidning i områdena.
 • Malmö stad startar koloniverksamhet för unga personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

  Från och med i år ska Malmö stad bedriva koloniverksamhet även för unga Malmöbor med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, så som Aspergers syndrom, högfungerande autism och ADHD i egen regi. I juli äger den första kolonituren rum.
 • Fäktning för rullstolsburna

  Nu kan rullstolsburna ungdomar i Stockholm med omnejd fäktas. Som första förening i Sverige har En Garde fäktförening i Solna startat en ungdomsgrupp för rullstolsfäktning.
 • Sportfiskarna stöttar fiske för funktionshindrade

  Aktivitetsbidraget 2012 på totalt 300.000 kronor har nu fördelats till föreningar och distrikt anslutna till Sportfiskarna. Satsningen skall skapa mer lokal verksamhet för bland annat fiskeaktiviteter för funktionshindrade.
 • ADHD och idrott i fokus

  Paralympics innebär att fysiskt funktionshindrade och utvecklingsstörda idrottare hamnar i strålkastarljuset. En grupp som sällan uppmärksammas inom idrotten är personer med neuropsykiatriska funktionshinder. Därför har Centrum för idrottsforskning inlett ett projekt för att öka kunskapen om situationen för unga med bland annat ADHD och Aspbergers syndrom.
 • Nyköpings kommun satsar på tillgängliga bad

  Nyköpings kommun satsar på ökad tillgänglighet till badplatserna och i sommar är det Bålsjöbadets tur. Förra sommaren rustades Näsuddens (Örstigsnäs) havsbad upp med ramp ner i vattnet och förbättrad väg till badet.
 • Enklare att turista i Sverige för personer med fysiska funktionsnedsättningar

  Det är tyvärr långt ifrån självklart att personer med funktionsnedsättning kan semestra i Sverige. Att söka och hitta tillgängliga turistmål har fram tills idag varit i princip omöjligt. Nu har sajten Turistmål.se lanserat en söktjänst som gör att Sveriges turism blir lite mer tillgängligt.
 • Ytterligare paralympier klara för London

  Den svenska paralympiska truppen har nu fyllts på med ytterligare elva aktiva idrottare fördelat på fyra idrotter – boccia, bordtennis, skytte och rullstolstennis. I övrigt är våra idrotter inne i en intensiv period av kval och testtävlingar under våren.
 • Projektet Aktiv fritid för barn och unga med språkstörning

  Aktiv fritid heter det tvååriga projekt som Arvsfonden beviljat medel till. Målgruppen är barn och unga med språkstörning i hela landet. Projektet går ut på att träffa barn och unga som fritt får välja aktiviteter inom kultur och idrott. Tanken är att tillsammans hitta strategier för hur barn och unga med språkstörning kan bli delaktiga i kultur- och idrottsaktiviteter.
 • Nu ska jakten bli tillgänglig för alla

  Svenska Jägareförbundet har startat ett projekt för att underlätta för personer med nedsatt rörelseförmåga att komma ut i naturen och jaga. Projektet finansieras delvis med medel från Allmänna arvsfonden.
 • Spelet Star Wars vann pris i AbleGamers Accessibility Award

  AbleGamers Foundation har valt BioWare’s Star Wars: The Old Republic som bästa tillgängliga spel 2012 i klassen “vanliga konsumentspel”.
 • Paralympier klara för London

  Nio paralympier och tre lag är nu uttagna för att tävla i Paralympics i London 29 augusti - 9 september i år. Den slutliga truppen förväntas bli större än Pekings 63 aktiva och medelåldern lägre än någonsin.
Annonser: