I bokhandeln

Nu är det jul igen. Hur hittar jag en vettig julklapp till min autistiske och utvecklingsstörde bror som varken kan läsa, spela spel eller kan hantera tekniska prylar? Eller ska det bli som förra julen?

Varje födelsedag och jul står jag inför samma dilemma. Vad ska jag köpa till min yngste bror? Han har få intressen, men tycker i alla fall om att lyssna på musik och titta i böcker. Förra julen bestämde jag mig därför att söka upp en välsorterad barnbokhandel:
- Jag skulle vilja köpa en bilderbok till min lillebror, sade jag.
- Hur gammal är han, frågade expediten.
- 36 år, svarade jag och log uppgivet.

Expediten blev tyst och såg frågande på mig. Jag kände ett lätt obehag och visste inte riktigt hur jag skulle fortsätta.
- Han tycker om våldsamheter. Det får gärna vara dråpligt och drastiskt.

Expediten såg nu enbart förbryllad ut, så jag fick förklara. Att ha autism innebär att sakna medkänsla och fascineras av rörelse och häftiga effekter. I alla fall gör min bror det. Min bror älskar den tecknade TV-serien Tom & Jerry, där katten och musen ständigt försöker ta kål på varandra. Våldsamma TV-program med bilar som krockar och byggnader som exploderar får honom att kikna av skratt.

Expediten och jag sökte igenom hylla efter hylla i barnboksbutiken, men utan resultat. Böckerna hade antingen för stillsamma bilder eller beskrev händelser för mycket i text. Hittills har två författare nått hans hjärta, dels Sven Nordqvist med Pettson och Findus-böckerna, dels Richard Scarry om vad folk gör på dagarna. Deras teckningar är inte särskilt våldsamma, men skildrar både människor och djur i rörelse, humor och galenskap. Min bror har dock nästan alla dessa böcker och jag ville förnya mig.

Jag föreslog de tecknade serier som tagits fram för personer med Aspergers syndrom. Serierna har betydligt fler rutor än vanliga serier för att läsaren ska kunna följa med i historien. Expediten stod helt frågande, så jag fick släppa även detta spår.

Det slog mig plötsligt att flertalet barnboksförfattare kanske inte har uppmärksammat läs- och tittbehoven hos barn och vuxna med psykiska funktionshinder. Måhända finns det behov av att skriva och teckna särskilda böcker för denna begränsade och heterogena målgrupp, som kanske inte får sina behov tillfredsställda i dag.

Slutligen fastnade jag för Den silvriga barnkammarboken, som är i en helt annan genre. Den rymmer blandade barnvisor, bland annat om hajar och ketchup, som också finns inspelade på cd. Någon av oss anhöriga eller i personalgruppen kan hjälpa honom med skivan, så att han kan lyssna. Lika mycket som han uppskattar rörelse och våldsamheter, tycker han om ömsinta sånger om djur och natur. Som bonus har min mamma fått ökad status hos sitt sjuåriga barnbarn, som ofta är på besök och gillar att lyssna på min brorsas musik.

- Farmor, har du låten ”Ketchup ska prutta”? Det tycker jag är häftigt, säger barnbarnet och skrattar.

Ulrika Erhensvärd

Annonser: