Integritetskränkning eller hjälpmedel?

När nyheten kom att tioårige Bobby hade försvunnit vid en parkeringsplats i Göteborg vintern 2006, knöt det sig i magen. Av sammanhanget framgick att Bobby hade syndromet Fragil X, som är ett autismliknande tillstånd. Jag såg framför mig att han hade sprungit iväg från bilen – rakt ut i det okända – helt utan rädsla för sin omgivning och dess faror. Precis som min egen lillebror med autism gjorde när jag var barn.

Senare visade det sig att Bobby hade blivit utkastad i snön, misshandlad av sin styvfar och mamma och kvävts av sina egna spyor. Ett förfärligt drama som engagerade hela Sverige. Innan den oväntade och dramatiska upplösningen hade kommit i dager, hade jag försökt hitta en lösning på hur man hittar bortsprungna, autistiska barn.

För några år sedan stod jag på krogen tillsammans med en vän i teleoperatörsbranschen. Han tyckte att vi skulle ringa en gemensam bekant, som vi dock inte fick tag i. Däremot kunde vi via hans mobiltelefon se var han befann sig. En liten prick som långsamt förflyttade sig längs en gata i förorten. Tjänsten kallas FriendFinder, bygger på gps-teknik och kan användas när båda parter har slagit på funktionen.

Tanken var svindlande, men kuslig, att man kan se var ens vänner och bekanta befinner sig. Jag ville inte veta. När nyheten om Bobbys försvinnande kom, dök dock tanken på min väns mobiltelefon upp igen. Tänk om det funnits en sådan tjänst när min bror var barn och rymningsbenägen. När som helst kunde han ge sig iväg, helt utan förvarning. Under de år som han bodde hemma var det många gånger som grannskapet mobiliserades, ibland i mörkret, för att leta efter honom. Det var nästan som att leta efter en nål i en höstack, förutom att vi faktiskt hade två ledtrådar. Han kunde ha givit sig av till lekplatsen flera kvarter bort eller till järnvägsövergången. Vi kastade oss iväg när larmet gick för han var inte rädd för vare sig tåg eller bilar och kunde inte hitta hem.

Datainspektionen skulle säkert få frispel och anse att samhället inte värnade den personliga integriteten hos min bror, och andra med likartade funktionshinder, om man utrustade dem med gps-teknik. Samtidigt skulle den ge omgivningen en chans att återfinna våra vänner, liksom öka deras chanser att överleva. Ny teknik ska användas med tillförsikt, men absolut där den gör nytta!

Ulrika Ehrensvärd

Annonser: